"У НАС НЯМА ПОДБОР,  А НАБОР НА КАДРИТЕ В ТУРИЗМА"

Хотел и СПА "Сейнт Джордж" в Поморие награди Тодор Тодоров - най-бързия български плувец на 100 метра свободен стил в четвъртото издание на Международния турнир по плуване "Бриз". Наградата бе връчена на младия шампион от мениджъра на хотела Антон Тръпков.

- Кажете повече за този красив и не особено често срещан жест, г-н Тръпков?

- За втора поредна година решихме да участваме с награждаване на младите спортисти на международния турнир по плуване, проведен в град Бургас. Наш редовен клиент в хотела, съвсем случайно ни информира за този турнир, където неговият син - млад и обещаващ плувен талант, се включва в състезанието.Тогава събитието се провеждаше все още в бургаския квартал "Меден Рудник", но бях възхитен от организацията.Тази година състезанието беше още по-сериозно - с повече участници и вече в новата спортна зала на Бургас. Решихме да се включим като спонсори в организацията, стимулирайки младите таланти с почивка, тъй като това е нещо, което можем да направим. Една почивка през лятото ще им се отрази добре. Иначе, това не е първата подкрепа, която правим.От доста време помагаме и на футболния отбор в Поморие - поемаме част от зимните лагери, храним голяма част от футболистите, които не са местни. Идеята е там, където можем, да помагаме - било в комерсиални или в по-малко комерсиални прояви.

- Част сте от този бизнес, който подава ръка не само на спорта, но и на културата. Как го правите в трудните за оцеляване времена - от хуманизъм, от спортен и културен интерес, от локален патриотизъм или...?

- Убеден съм, че да се съхрани едно общество, да може да се развива и да върви към прогрес, трябва неизменно да се развиват спортът и културата. Ние - и като граждани, и като бизнесмени -  считаме, че и от комерсиална, и от хуманна гледна точка трябва да участваме в стимулирането на таланти. Така се съхраняват традициите и се дава възможност на всеки с по нещо да допринесе за повишаване нивото на различните форуми.  От това печелят и градът, и гражданите. Това е правилният път на развитие.

- Как изглеждаше изминалият туристически сезон през погледа и отчетите ви? Ще става ли все по-труден този бизнес?

- Този сезон, сравнен с миналия през 2017 г., е малко по-слаб. Това може да се отчете като сатистика. По-слаб е, не защото имаше по-малко гости и туристи, а по-скоро защото в голямата си част те бяха с по-ниски, лимитирани бюджети, и по-ниска покупателна способност. Но отчасти вината е и наша -като хотелиери, като дестинация, като бизнес - защото и ние трябва да подобряваме доста от продуктите и услугите, които предлагаме. Така бихме стимулирали потребление от по-платежоспособна група. Иначе проблемите на сезона са едни и същи за цялата страна. Свързани са с трудно намиране на персонал и изобщо с големия дефицит на човешкия ресурс. Ние сме една от страните, които не правим подбор, а набор за кадри - нямаме лукса да си подбираме кадрите, а ги набираме на сляпо. Трудничко ще е и занапред, но трябва с колеги от бранша да търсим решение. Едно от решенията е да се стимулират млади хора, да се работи върху тяхното образование и квалификация. Още по-тясно трябва да се работи с учебните заведения и да се опитаме да осигуряваме целогодишно практики, а не само през летния сезон.

- Министър Николина Ангелкова наскоро отчете, че за целия сезон в министерството на туризма са постъпили само два сигнала за шума от заведения. Проработи наредбата или цифрата не е точна?

- В Поморие акцентът е семейният туризъм. И тук проблеми с шума няма. Но в национален план, аз съм убеден, че всяка една туристическа дестинация трябва да има сегментация на туристическите продукти. Ако има места с насока към семеен отдих, то трябва да има и места за забавления и купони за младежта. Заведения с шумен характер трябва да има, но е необходимо да се определи тяхното местонахождение, така че те да не пречат на другите туристи. Убеден съм, че ще уцелим във времето правилната формула.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.