На 9 март Църквата почита 40-те войника от арменския полк в Севастия, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Лициний през IV век

Според вярванията на този ден слънцето се обръща към лятото и всички живи същества, които са се крили в дупки и хралупи изпълзяват навън.

В нашия календар този ден е свързан с победата на цар Иван Асен Втори над епирския владетел Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 година при село Клокотница. По този случай българският владетел построил в столицата Търново прочутия храм "Свети Четиридесет мъченици".

Църквата определя този ден и като празник на четиридесетте войници от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята вяра по време на преследванията на християните от император Ликиний през пети век.

Особено място сред обичаите на празника заема обредното гонене на змии и гущери.

На трапезата се слагат 40 червени чушки, пълнени с боб, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

Честит имен ден на Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян и Горянка!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.