Всяка година в Израел десетки жени биват убити от членове на собствените си семейства

Посланикът на Израел у нас Н.Пр. Ирит Лилиан откри във вторник вечер изложбата „Какво се случва с правата на жените?“ в столичната художествена галерия „Васка Емануилова“.

Куратор на фотоизложбата е Шърли Мешулам от Израел, която с гордост сподели за българските си корени. Изложбата е в контекста на Международния ден на жената 8 март и е организирана заради проблема за правата на жените в съвременните общества.

Фотографите поставят въпросите: Чува ли се гласът на жените навсякъде – от сферата на изкуствата до политиката? Говорят ли жените открито за проблемите си и отстояват ли правата си? Как преодоляват страха, срама и примиреността, за да преминат към протест и заявяване на позиция? На всички тези въпроси посетителите на изложбата може да намерят отговор в уникалните кадри, запечатани на изложените фотоси.

Израелският куратор Шърли Мешулам представи серии от фотографии на художници, които поставят тези въпроси, провокирани както от глобалната кампания за открито говорене за проблемите на жените #MeToo, така и от собствен травматичен опит.

Авторите не правят разлика между жените от Израел, Палестина, мултикултурните общества, религиозните или светски култури, а се стремят към универсално послание, свързано с проблемите на съществуването, принадлежността и определянето на собствената ни идентичност.

„Изложбата „Какво се случва с правата на жените – е изключително важна тема за цялото общество. Тя представя 19 произведения на 13 автори с фокус върху правата на жените. Целта на изложбата е да доведе до промяна в една положителна посока”, каза директорката на галерията.

„Правата на жените е една изключително важна тема за всички общества. Имаме още много работа по този въпрос и подобрения, които трябва да се постигнат - например равни заплати за равни работни места, елиминиране на домашното насилие. Всяка година в Израел десетки жени биват убити от членове на собствените си семейства. Срещу това насилие сме длъжни да се борим. Трябва да се вслушваме все повече и повече в уникалния глас на жените при взимане на решения. Всичко това трябва да бъде подсилено с действия, не само с подаряване на цветя! Само с обединяване на силите, мъже и жени заедно, променяйки съзнанието си можем да постигнем това равенство и благоденстиве. Учете на това дъщерите си и синовете си, защото това е едниственият начин за нас човечеството да оцелее!”, каза в словото си при откриване на церемонията Н.Пр. Ирит Лилиан - посланик на Израел в София.

Посолството на Израел в София е съорганизатор на изложбата и е партньор в инициативата на Посолството на Великобритания в София - "Посланик за един ден".

Инициативата цели да вдъхнови момичетата в България да изявят лидерските си качества и да се включат в обществено значими каузи.

Една от победителките в конкурса „Посланик за един ден“ – 16-годишната Мария Ковачева, работи заедно със заместник-ръководителя на Мисията на Израел в България г-жа Виолет Дяченко по организирането на изложбата от страна на Посолството. Отстояването на правата на жените бе показано и с танцово изкуство с изпълнението на израелската танцьорка с български корени Мириам Енгел.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.