Собственик на ресторанта Воденицата в квартал „Драгалевци“ е Веселин Денков. На 1 септември той е задържан на граничен пункт „Калотина“, намиращ се на границата със Сърбия. Заедно с него е била дългогодишната му приятелка Ивайла Бакалова.
На 11 септември шест институции, сред които Икономическата полиция и Българската агенция по безопасност на храните, провеждат проверки в ресторант „Воденицата“ в София. Регионалната здравна инспекция, Националната агенция по приходите, пожарната и Инспекцията по труда също са участвали в специализираната акция.

На 4 септември служители на НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара" едновременно се появиха на проверка в централата на веригата за детски играчки “Хиполенд”, а проверки бяха извършени и в магазините на веригата. Собственикът на бизнеса Мариан Колев открито подкрепя протестиращите от над 2 месеца срещу правителството и главния прокурор и участва в демонстрациите заедно със свои служители. Данъчните са открили несъответствие от 9 лева и 60 стотинки между наличните пари в касата и това, което пише в касовата книга.

В същия ден втори бизнес е бил подложен на проверки, след като служителите му са били спрени от полицията на път за протеста в София. Те са пътували в брандиран бус на фирмата. Става дума за винарна "Загрей" в Пловдивско, която е била проверена от 4 държавни институции едновременно. Нередности не са били открити.
_______________________

Бележка на LIBERTA.BG: Репресиите над бизнесмените и/или опитите за кражба на бизнесите им са свързани с участието и съмнението за участие и финансиране на антиправителствените демонстрации, на които се искат оставките на Бойко Борисов, на правителството му със съпремиер Делян Пеевски и на Иван Гешев.
_______________________
Екипът на ресторант “Воденицата”:
Тази вечер, около 19:30 часа, когато екипът ни обслужваше пълни зали с вечерящи клиенти и очаквахме заявени резервации, работата ни бе смутена от неочаквано нахлуване на представители на НАП, РИОКОЗ, пожарната, икономическа полиция, инспекция по труда с цел акция на работното ни място - ресторант “Воденицата”. Клиентите ни видимо се притесниха и прекъснаха вечерята си, макар персоналът ни да продължи да държи на високия си професионализъм и да върши своята работа.
Почувствахме се изплашени и несправедливо застрашени на работното си място - ресторантът ни съществува от 1998 година и е едно от най-знаковите и емблематични заведения в столицата ни. Повече от двадесет години екипът ни е посрещал дипломати и световни популярни лица и винаги сме били горди с изрядните си репутация и професионализъм!

От седмица нашият работодател Веселин Денков е задържан по подозрение във финансова подкрепа на протестите. Пред съда той отрече това обвинение и ние сме сигурни в неговата невинност! Ако месеци наред се притеснявахме от липсата на работа, заради пандемията, днес сме обезпокоени отново за работните си места, защото такива показни акции поставят под съмнение законността и справедливостта в държавата ни. Приемаме, че част от задълженията на институциите са именно проверките, но с тази масовост по-скоро изглеждат като наказателна акция. Акция не само срещу работодателя ни, но и срещу нас, които вадим хляба си по честен начин тук.

Във всички протоколи от извършените проверки, няма констатирани нарушения!

Надяваме се на обективни решения на съда и да не се нарушава възможността да работим в нормални условия и да продължим да правим това, което обичаме - да посрещаме хората в спокойна и приятна обстановка и да ги изпращаме щастливи!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.