Съдът на Великобритания отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в САЩ, където да бъде съден за шпионаж след публикуването на над 700 000 поверителни документи за военната и дипломатическа дейност на САЩ, по-специално в Ирак и Афганистан, съобщава Франс прес.

Според окръжния съдия Ванеса Барайцер екстрадицията ще има негативно влияние върху психичното здраве на Асандж, като изрази опасения, че може и да извърши самоубийство в резултат на това.

Съгласно думите й, Асандж ще бъде задържан в ареста, преди обжалването, което се очаква от САЩ.

Асандж е издирван в САЩ по обвинение в заговор с Челси Манинг за кражба на класифицирани данни, предимно афганистански и иракски военни дневници, чрез компютърно проникване в мрежата на Министерството на отбраната. Сред публикуваните документи има видеозапис как американски военен хеликоптер убива цивилни в Ирак през юли 2007 г., сред които двама журналисти на агенция Ройтерс.

Асандж има повдигнати общо 17 обвинения по Закона за шпионажа на САЩ от 1917 г. Ако бъде признат за виновен по всички точки, 49-годишният основател на "Уикилийкс" го чака присъда до 175 години затвор.

Преди днешното съдебно заседание десетина демонстранти се събраха пред съда с табели с надписи като "Не екстрадирайте Асандж, журналистиката не е престъпление" и "Освободете истината, освободете Асандж". Силите на реда им наредиха да се разпръснат в съответствие с коронавирусните ограничения.

Миналата година Асандж предупреди, че ще се самоубие, ако бъде предаден на американските власти.

Сега Асандж е в британски затвор. Адвокатите му планират да поискат освобождаването му от затвор в Лондон, където е държан повече от година и половина. Преди това в продължение на 7 години той се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му. Съдът осъди Асандж на 50 седмици затвор през май 2019 г. за нарушаване на паричната гаранция, свързана с обвиненията на Швеция срещу Асандж в сексуален тормоз, които по-късно бяха оттеглени. Полицията влезе в посолството на Еквадор, след като Кито отне бежанския статут на Асандж, което сложи край на седемгодишното му пребиваване в дипломатическата мисия.

Бившият консул на Еквадор във Великобритания Фидел Нарваес заяви пред Sputnik в неделя, че евентуалната екстрадиция на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в САЩ ще създаде прецедент срещу свободата на печата.

"Това, което наистина има значение тук, е, че трябва да сме наясно с огромната значимост на този случай. Не става въпрос само за Асанж, но и за прецедента, който ще създаде срещу журналистиката и свободата на печата, ако той бъде екстрадиран в САЩ", каза Нарваес в телефонно интервю.

Според бившия дипломат, който е бил много близък до Асандж, Министерството на правосъдието на САЩ се опитва да отмъсти за публичното си унижение.

"Изминаха 10 години от началото на това преследване, властите са опитаха да го унищожат физически и психически и да създадат прецедент, така че никой друг да не посмее да направи това, което той направи", подчерта той.

Сега делото вероятно ще премине през няколко съдилища в Обединеното кралство, преди да приключи, защото губещата страна няма да се откаже да обжалва. Каквато и да бъде присъдата, делото ще продължи с месеци,

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.