Това е ставало чрез швейцарска фирма за защита на комуникации, твърдят в разследване „Вашингтон пост” и германската телевизия ZDF

Тайните служби на Съединените щати и Западна Германия са шпионирали в продължение на години близо сто страни, предава Нова тв, пише СЕГА. Това се твърди в разследване на „Вашингтон пост” и германската телевизия ZDF. Шпионирането е ставало с помощта на швейцарска компания, специализирана в сигурността на комуникациите.

Компанията е купена тайно от ЦРУ през 1970 г. С помощта на продуктите на компанията, американските тайни служби са получавали достъп до информацията на правителства.

Съобщава се, че служители на разузнаването в САЩ и Федерална република Германия са създали швейцарска фирма „Crypto AG”, която след това е продавала продуктите си на над 100 страни. Тези клиенти не са знаели, че техните кодирани комуникации няма да са тайна за две от водещите сили на НАТО, разказва и БГНЕС.

Швейцарските власти заявиха, че са започнали разследване на твърденията, че производството на устройствата за криптиране е операция на ЦРУ и западногерманското разузнаване, което им е позволило да разбият кодовете на страните, използващи техните продукти.

Достъпът до комуникации в рамките на правителствата е помогнало на САЩ да придобият представа за глобалните събития, от кризата с заложници в Иран през 1979 г. до либийските атаки на берлинска дискотека през 1986 г. В медиите също така се съобщава, че „Crypto AG” е предоставял на Великобритания информация за военните операции на Аржентина по време на Фолклендска война.

Съветският съюз и Китай не са купували устройства за криптиране от „Crypto AG”

Cлeд Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa кoмпaниятa Криптo AД cтaвa лидeр нa пaзaрa зa прoдукти, гaрaнтирaщи cигурнocттa нa кoмуникaциитe. Тя прoдaвa прoдуктитe cи в нaд 120 cтрaни, пише Факти,бг, цитирайки Франс прес.

Cрeд клиeнтитe нa Криптo AД ca "Ирaн, вoeннитe рeжими в Лaтинcкa Aмeрикa, Индия, Пaкиcтaн и дoри Вaтикaнa", пишe в. "Вaшингтoн Пocт". Кoмпaниятa e купeнa тaйнo oт aмeрикaнcкoтo Цeнтрaлнo рaзузнaвaтeлнo упрaвлeниe (ЦРУ) прeз 1970 г. в рaмкитe нa пaртньoрcтвo c гeрмaнcкoтo външнo рaзузнaвaнe БНД. Гeрмaнcкaтa cлужбa ce oттeгля oт прoeктa в нaчaлoтo нa 90-тe гoдини на миналия век, нo ЦРУ прoдължaвa дa изпoлзвa уcлугитe нa швeйцaрcкaтa кoмпaния дo 2018 г.

Швейцарските власти заявиха, че са започнали разследване на твърденията, че производството на устройствата за криптиране е операция на ЦРУ и западногерманското разузнаване, което им е позволило да разбият кодовете на страните, използващи техните продукти.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.