Групата от седемте големи икономики се съгласиха да отхвърлят искането на Москва да плаща за износа на руски природен газ в рубли, информира Асошиейтед прес

Германският енергиен министър  Робърт Хабек каза пред репортери, че "всички министри от Г-7 са напълно съгласни, че това ще бъде едностранно и ясно нарушение на съществуващите договори". Той допълни, че официални лица от Франция, Германия, Италия, Япония, Съединените щати, Обединеното кралство и Канада са се срещнали в петък, за да координират позицията си и че са присъствали и представители на Европейския съюз.

Хабек заяви, че "плащането в рубли не е приемливо и ние ще настояваме засегнатите компании да не следват искането на руския президент Владимир Путин".

Междувременно Русия работи по методи, които да ѝ дадат възможност да получава плащанията в рубли и ще предприеме необходимите действия, ако европейските страни откажат да правят това, обяви по-рано днес Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Руската централна банка, правителството и „Газпром”, който извършва около 40% от вноса на синьо гориво в Европа, трябва да представят предложенията си на Путин до 31 март.

Попитан от репортери по-рано в понеделник дали Русия може да намали доставките на природен газ за европейските клиенти, ако те отхвърлят искането да плащат в рубли, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в конферентна връзка, че "очевидно няма да доставяме газ безплатно". В нашата ситуация едва ли е възможно и осъществимо да се занимаваме с благотворителност за Европа, добави говорителят на Кремъл.

Попитан какво ще се случи, ако Русия затвори крановете сега, германският министър на енергетиката каза: "Ние сме готови за всички сценарии".

Искането на Путин да конвертира договорите в рубли означава, че той стои с гръб към стената в това отношение, иначе той не би направил това искане", сподели Хабек, добавяйки, че Русия се нуждае от рубли, за да финансира войната си у дома, като плащания към войските.

Тагове: Г-7, Газ, Русия, рубли

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.