Цензурират "Открито" и гонят Валя Ахчиева от Българската национална телевизия

Предаването на Валя Ахчиева "Открито" слиза от екрана на БНТ след близо 20 години в ефира на националната телевизия. Това става ясно от прессъобщение на държавната телевизия. Оттам търсят заместник на Ахчиева с нов формат, като подчертават, че ще държат на независими журналисти. В съобщението на БНТ се съдържат индиректни внушения, че предаването не спазва професионалните стандарти и закона, етичните норми и добрата журналистическа практика. Конкретните причини за свалянето му от екран обаче така и не стават ясни. Така БНТ се лишава от единственото си сериозно предаване за разследваща журналистика, което неведнъж е засягало интереси на управляващите, пише "Гласове".

Преди да изгонят Валя Ахчиева от БНТ, предаването й бе не веднъж цензурирано по различни теми, с които тя засяга фирми и обществени поръчки, свързани с властимащи лица. Последно това се случи с анонсираната от БНТ тема за превозвача "Юнион Ивкони" и разкритията на Ахчиева. Без никакво обяснение, обаче, предаването не беше излъчено. Очакваше се в предаването да се разкрият мерките, които предприема Върховна административна прокуратура спрямо Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Трябваше да стане ясно още защо контролният орган не може да санкционира транспортната фирма във връзка с нарушения, установени при катастрофата при Вакарел. Припомняме ви, че тогава загинаха на място 6 души, а други 22 души бяха ранени, сред които и дете. От анонса за предаването на Ахчиева се разбра, че са взети интервюта по този повод от зам.- главния прокурор Ася Петрова и шефът на изпълнителната агенция Бойко Рановски, доскорошен началник в МВР.
Подобна цензура от страна на БНТ бе наложена на предаването на Валя Ахчиева преди близо две години, заради нейни разкрития за вноса на турската ваксина „Пентаксим”, припомня "Фрогнюз".

Българската национална телевизия вече стартира вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика. Решението е взето днес на Управителен съвет, след обсъждане с ръководството на Дирекция “Информация”. Предложения може да дава всеки един от журналистите, работещи в БНТ. Концепциите ще се приемат до 20 март 2019 г., съобщават от БНТ.

Водена от обществената си мисия, БНТ постоянно работи по прилагането на високи професионални стандарти и стриктното спазване на законодателството, етичните норми и добрата журналистическа практика. Редакционната независимост продължава да бъде абсолютен приоритет на ръководството, а решението за вътрешния конкурс цели да надгради и осъвремени постиженията на най-добрия журналистически екип в България, мотивират решението си от държавната медия.

По време на конкурса, Българската национална телевизия ще организира и широка дискусия за разследващата журналистика с представители на Обществения съвет, СЕМ и съсловни организации. На нея ще се обсъдят новите тенденции, журналистическите предизвикателства, правната рамка и опита на европейските обществени телевизии в сферата на разследващата журналистика.

Коментари

  • Вт., 01/24/2019 - 16:49 отговор

    А не беши ли повтръснало това предаване и неговата ,вече на възраст водеща, правещоа се на девойка? Освен това, както мнозина са наясно, повечето от "разследванията" на журналостката са поръчкови и добре платени!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.