Българският НК криминализира "прането на пари"- както извършването на финансовата операция, така и получателя на имуществото, придобито чрез престъпление. Предвидено е наказание и за длъжностното лице, което не изпълни разпоредбите на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Тази редакция на закона е действувала към 2010- 2011г., когато кипърската офшорка / превела през 2013г. 2млн евро на Борислава Йовчева/ предоставя на регистрираната в България фирма "Спортни имоти Приморско"АД сумата от над 4млн лева.По същото време са приети :

1.Директива 2005/60/ЕО — предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризъм Тя влезе в сила на 15 декември 2005 г. Държавите от ЕС трябваше да я въведат в националното си законодателство до 15 декември 2007г.

Освен за финансовия сектор, директивата се прилага и за определени нефинансови сектори, сред които адвокати, нотариуси, счетоводители, брокери на недвижими имоти, доставчици на хазартни услуги, доставчици на услуги за компании на доверително управление и дружества, и за всички доставчици на услуги, когато се извършват плащания в брой, надвишаващи 15 000 EUR.

Наред с други неща, от субектите, обхванати от директивата, се изисква да:

- идентифицират и потвърдят самоличността на своя клиент („комплексна проверка на клиента“) и на действителния бенефициер*, и да наблюдават неговите стопански взаимоотношения с клиента;

- докладват подозрения за изпиране на пари* или финансиране на тероризма* на публичните органи, обикновено звеното за национално финансово разузнаване;

- гарантират, че персоналът е преминал подходящо обучение и че са въведени вътрешни превантивни политики и процедури.

Директивата въвежда допълнителни изисквания и предпазни мерки („засилена комплексна проверка“) за ситуации, които крият по-голям риск от изпиране на пари и финансиране на тероризъм, например търговия с кореспондентски банки, разположени извън ЕС.

2.Директива 2006/70/EО на Комисията от 1 август 2006 година относно установяването на мерки за прилагане на Директива 2005/60/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на определението „видни политически личности“ и техническите критерии за процедурите по опростена проверка на клиентите и за изключения поради финансова дейност на случайна или много ограничена база (OВ L 214, 4.8.2006 г., стр. 29—34)

Гешев е длъжен незабавно да образува досъдебно производство на всички длъжностни лица, които са проспали задължението си да изпълнят разпоредбите на Закона за мерките срещу изпирането на пари.Първо това трябва да се случи на длъжностните лица в съответната банка - чл.253б НК.Дори не е нужно да се установява парите имат ли престъпен характер.
После е нужно чрез разследване да се изясни произхода на парите. Както го правят испанците.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.