Президентът Румен Радев връчва утре /петък/ мандат на "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство, а от формацията вече обсъждат различна от Кирил Петков кандидатура за министър-председател. От Испания (Мадрид) държавният глава внесе повече яснота по политическия и дипломатически скандал за "руски шпиони", произведен от премиера в оставка Петков, в който той забърка президентската институция, ДАНС и МВнР, в опит да снеме отговорността от себе си и да я тласне в друга институционална посока. Президентът Радев смята за грешка провеждането на предсрочни парламентарни избори преди 15 септември, защото това ще е гарант за ниска избирателна активност.

"В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за експулсирането на 70 руски дипломати и служители. На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя е повдигната вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение. От президентската институция бе изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към МС с въпрос за взетите решения на съвета. Отговорът е: Няма гласувано и прието решение на този съвет", зааяви Румен Радев от Мадрид, на брифинг след срещата на върха на НАТО.

Според Радев това ясно показва, че решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далече от институционалния път за вземане на решения.

"Дори да бъде в оставка правителството носи отговорност за своите действия. Последствията може да са във всички посоки и много сериозни, най-вече за дипломатическата ни мисия в Москва. По този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос. Отговорността лежи изцяло в изпълнителната власт", допълни президентът.

Във връзка с връчването на мандатите, той съобщи, че винаги, преди да се изпратят официални писма към парламентарните групи, има съгласуване по телефона за удобното за двете страни време.

"Такова съгласуване беше направено с всички партии в неделя, след това съгласуване бяха изготвени писмата в понеделник сутринта и съгласно графика бяха изпратени. Какви са причините тези партии да не се явят на консултации не мога да спекулирам, подчерта Радев. Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще бъдат връчени. Ако вървим към варианта избори, ако отидем на този вариант, избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност. Може да прецените два месеца назад кога най-рано може да приключи връчването на мандатите. Важно е и мнението на партиите", каза още Радев.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.