“Продължаваме Промяната“ печели парламентарните избори с 5% повече от ГЕРБ. Коалицията води убедителното  с 25.85% срещу коалицията ГЕРБ-СДС, която има 20.38%. Това показват официалните резултатите на ЦИК след проброяването на 21% от изборните протоколи.

За момента ДПС е трета политическа сила  с 15.66%, което може да се обясни с по-ранното вкарване на резултатите от вота в чужбина към сумарните резултати. Очаква се делът на гласовете за движението плавно да спада, но като цяло изборите се очертават като много успешни за ДПС заради комбинацията от активното гласуване в Турция и ниската избирателна активност в България.

На четвърто място за момента е „Има такъв народ“ с 10.54%, а едва на пета позиция е БСП с 9.07%.

Шестта политическа сила и срината електорално е “Демократична България“ с 5.94% от гласове, а новата партия в парламента е “Възраждане“ с 5.42%

Коалицията на Мая Манолова “Изправи се БГ! Ние идваме!“ не успява да прескочи изборната бариера и остава със срамните 2.27%.

"Продължаваме промяната" печели убедително в 18 области на страна, някои от които бяха непревземаеми крепости на ГЕРБ. Коалицията засега печели в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Смолян (с малко), цяла София, Стара Загора, Шумен и Ямбол.

Прави впечатление загубата на ГЕРБ в Бургас и 25 избирателен район в София, които до този момент бяха считани за истински бастиони на партията на Бойко Борисов.

ГЕРБ печели във Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Пловдив област и София област.

ДПС печели вота в Кърджали, Разград, Търговище и Хасково.

ДПС печели изборите в чужбина с голяма преднина от "Продължаваме промяната"

ДПС печели убедително изборите в чужбина с 41.86% от гласовете, като на далечно второ място е коалиция „Продължаваме промяната“ с 19.75%. Това показват резултатите на ЦИК след обработването на 56.32% от изборните протоколи зад граница.  

На трето място е "Има такъв народ“ с 10% от гласовете, следват ГЕРБ-СДС с 8.64% и „Демократична България“ с 7.14%.

„Възраждане“ получава 5.99% от българите зад граница, а БСП е на последно място сред парламентарно представените партии с 2.69%.

Резултатът от гласуването в чужбина е много по-различен при тези избори, отколкото при преднина два вота.

До този момент ДПС печели над 38 хиляди гласа, докото при предните избори партията получи под 30 хиляди при пълна извадка.

Най-голям спад отбелязват "Има такъв народ"и „Демократична България“, които бяха първи и втори на предишните избори сред сънародниците ни в чужбина.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.