Като всички българи, и аз следя с огорчение разпада на това Народно събрание. Партиите трябва да са наясно, че с тези кални борби дискредитират цялата политическа система, заяви днес президентът Румен Радев.

Държавният глава разкритикува и управляващите, и опозицията и обърна специално внимание на премиера Кирил Петков, който има двулична позиция по българския национален въпрос за РСМ.

Ето какво още каза президентът:

Българският парламент не е тържище – едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел. Но и двете страни убиват надеждата и доверието на българите в политическата класа. Убиват го с речта си, с поведението си, с популизма и с братуването между политически противници в името на властта.

Блокажът на институциите е факт, а хората очакват бързи решения, защото животът поскъпва. Правителството носи цялата отговорност за управлението на страната, докато Народното събрание не реши друго. Затова тези скандали не трябва да го отклоняват в дейността му по решаването на неотложните задачи.

Кабинетът трябва да разсее всякакви подозрения, че може да отстъпи от ветото за Република Северна Македония. Министър-председателят трябва да отстои националния интерес на заседанието на Европейския съвет следващата седмица в Брюксел. Затова и Народното събрание, и българите трябва да знаят предварително точно каква позиция ще отстоява министър-председателят в Брюксел. Тя не може да се разминава с рамката, приета от КСНС. Всяка подмяна или опит за заобикаляне на националната ни позиция ще има тежки последствия.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.