"Грабежът от монополисти, банки, колектори трябва да бъде спрян. Ще сложим ред!", заяви днес в ефира на bTV лидрът на "Изправи се България" Мая Манолова. Вчера от наводнените села в Карловско тя поиска от служебното правителство пълно обезщетение за пострадалите жители. Днес отново е доброволка и пътува към бедстващите села, за да помага на засегнатите."И вчера от гражданската платформа бяхме в Каравелово и Богдан, за да помогнем с преодоляването на щетите. Сега отново пътуваме натам, но държавата е тази, която трябва да се намеси и да подпомогне пострадалите за загубената покъщнина или съсипаното читалище" - написа във Фейсбук Мая Манолова.

„Драстичното обедняване на българите е проблем на националната сигурност. Невъзможността на хората да си плащат сметките е проблем на националната сигурност. 3 милиона българи са енергийно бедни и изпитват проблеми при плащане на сметките си. Това вече е проблем на националната сигурност.“

Това заяви Мая Манолова, председател на ПП Изправи се България в предаването „Тази сутрин“ по bTV. По думите ѝ кампанията „Не плащай“ е предупреждение, а след това ще се излее като ефективни действия на улицата, включително чрез гражданско неподчинение и неплащане на сметките“.

От думите  на Манолова стана ясно, че Изправи се България има своя „спасителен план“ срещу обединяването на хората и високата инфлация. Кампанията „Не плащай“, тя определи като основен приоритет на формацията и като резултат от реалната невъзможност на голяма част от населението да си плащат до 60% по-високите сметки. По думите на лидера на социалната формация първата стъпка от спасителния план на Изправи се България е въвеждане таван на цената на горивата до цена от 2,50лв, колкото е реалната им цена без спекула.

За провелата се среща преди дни с енергийния министър и за разговора относно цените на горивата, Манолова подчерта, че от Изправи се България са били чути от енергийния министър и са започнали разговори за намаляване цените на бензина и дизела. По думите на Мая Манолова това са малки и плахи стъпки от енергийното министерство. Лидерът на формацията припомни и за добре укривания държател на „златната акция“ на държавата и апелира последната да упражни всичките си правомощия. „Високата цена на горивата е един от факторите, които помпат инфлацията. Всеки 10 ст. повишение цената на горивата води с 1% увеличение на инфлацията.“

По време на разговора бе направен обзор на изминалите пет дни откакто природната стихия отнесе редица села край Карлово. Вече 5 дни от Изправи се България са на терен и помагат с доброволци, тежка техника, вода. „След предаването тръгваме пак натам – пострадалите имат най-голяма нужда в момента от вода, консерви и дезинфектанти“ – сподели Манолова.  Нееднократно тя подчерта, че погубените домове и покъщнина на хората там не могат да бъдат компенсирани само от доброволци, а че държавата трябва да помогне активно, още повече че страната ни е на прага на задаващи се тежки зимни месеци. Отново призова виновниците за жестоката трагедия да понесат последствията си и да спрат да се измъкват от отговорност. Жителите на наводнените села са убедени, че причина за бедствието е безразборната и безобразна сеч. „Министърът определено е подведен от послушни съветници или слагачи, че нещата на хартия изглеждат наред, но хората от Каравелово твърдят друго“ – каза Манолова и призова министър Гечев да се качи на място в планината и да се запознае лично с фактите. Подчерта и необходимостта от наложителни проверки и във фирмите ползватели на дървесина, тъй като според думите й „България може би е единствената държава, в която безобразно се изсича гората за икономическа печалба на шепа олигарси“.  Това бе определено и като една от причините за високите цени на дървата – над 200 лв. за кубик.

Екипът на Изправи се България ще предложи друга политика за опазване на българската гора и българската природа, като от партията определиха, че четворната коалиция от предишния кабинет също носи отговорност за случилото се. Манолова упрекна и разпънатия чадър от Борисов над „дървената мафия“.

В края на разговора бе обсъдена растящата подкрепа за ПП Изправи се България според социологическите проучвания. Лидерът сподели в ефир, че вярва, че на предстоящите избори хората ще гласуват полезно, а именно не за големите партии, които се провалиха и изкушиха в корупция, а за по-малките, които са близо до проблемите на хората и припомни, че ПП Изправи се България бяха в КЕВР, за да се изправят срещу непосилните сметки, както и защитиха интересите на българските пенсионери при преизчисляването на пенсиите.

Лидерът на Изправи се България Мая Манолова призова служебното правителство за пълно обезщетение на жителите от наводнените села край Карлово

Екип доброволци от Изправи се България редом с лидера на партията Мая Манолова четвърти ден са на място при опустошените от наводнение домове и земеделски площи в с. Богдан и Каравелово край Карлово.

Вече четири дни Мая Манолова и екип доброволци от ПП Изправи се България са на терен в наводнените села с помощ и доставка на материали от първа необходимост – вода и тежка техника за разчистване на съсипаните домове и инфраструктура. Вече четири дни лидерът на ПП Изправи се България излезе от ролята си на председател на партия, който води предизборна кампания и бе една от първите, която се отдаде съпричастно към болката на десетките граждани от селата край Карлово. От Изправи се България вярват, че подобни жестове ще се умножат многократно и това ще доведе до по-бързото възстановяване на опустошените от стихията региони.

Припомняме, че вчера Манолова беше на място на разрушения мост над река Балканска, където призова земеделския министър Явор Гечев за пълно разследване и налагане на санкции на нарушителите. От Изправи се България разполагат с редица сигнали за безразборна сеч в района, довела до трагичните разрушения.

Наред с това, от партията апелират към служебното правителство за пълно обезщетяване на пострадалите в най-кратки срокове. „При положение, че предишното правителство си позволи да купува руски газ с 30 % по-скъп, което струваше на българския данъкоплатец 110 млн.лева. Толкова средства ще бъдат достатъчни не само за пострадалите села, но и за превенция и в съседните населени места", заяви Манолова.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.