Прокуратурата е в абсолютно нарушение, кореспондиращо с престъпление, относно казуса с президента Румен Радев и публикуваните СРС-та. Осъществено е тотално погазване на НПК  при действията на Главния прокурор Иван Гешев. Първо се разпространяват СРС-та - разговор между Президента на Република България и НАТОвски Генерал, второ - подсъдността по казуса е на Военна прокуратура и военен съд, тоест - имаме некомпетентен прокурор дал разрешение за разгласяване на доказателства по досъдебно производство, трето - явно главният прокурор не познава НПК, което го прави негоден за заемания висок пост в държавата.

Ето как съдия Румяна Ченалова коментира казуса с поредните "грешки на прокуратурата, стъпвайки на разпоредбите на наказателното законодателство на Република България:

1. На военните съдилища са подсъдни и делата за престъпления, в осъществяването на които са участвали и граждански лица - чл.396 ал.2 НПК

2. Когато едно дело е подсъдно на специализирания наказателен съд и на военния съд, то се гледа от военния съд - чл.411а ал.7 НПК

Орган на досъдебното производство по дела, подсъдни на Спец. съд е спец. прокуратура.- чл.411в НПК

Орган на военното досъдебното производство са военният прокурор и военните разследващи органи.чл.399 НПК

Делата срещу военнослужещи, генерали, офицери се разглеждат от военните съдилища - чл.396 НПК.

От посоченото се налага извод, че делото срещу генерал Стойков /по което според прокуратурата е съпричастен президентът/ трябва да се разследва от военна прокуратура.

На 28.01.2020г. на сайта на ВКП беше публикувано постановление за спиране на специализираната прокуратура. В случая е нарушена подсъдността и компетентната прокуратура не е сезирана.
Делото трябва да се изпрати незабавно на военна прокуратура.

В НПК не е предвидена никаква възможност прокуратурата да променя уредената в чл. 411а ал.7 НПК подсъдност. Разгласяването на материали по досъдебното производство се извършва с разрешение на компетентният прокурор - в случая военния.

Главният прокурор умишлено или поради незнание е нарушил закона?

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.