Лакейската беззъба външна политика на новия "премиер на промяната" Кирил Петков спрямо Република Северна Македония, както и задълбочаващите се социално-икономически и респективно с тях вътрешно-политически кризи в България, отприщиха първата директна остра нота и "размахване на показалец" от президента на Република България Румен Радев към правителството и неговия министър-председател.

"Либерта" още преди седмица отбеляза, че комуникацията между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 е силно влошена, а от тогава досега скоростта по пътя към свалянето на доверието от президента към премиера Кирил Петков продължава да се увеличава. Дали поводът ще бъде поредна стъпка встрани на министър-председателя и правителството му от официалната националната позиция на България по казуса "РМС в ЕС, но без да е изпълнила поетите ангажименти" към държавата ни - в отговор на чуджи интереси и предварително поети ангажименти, дали катастрофирането при все още незапочналата съдебна реформа за остраняването на главния прокурор Иван Гешев, или роднинско-приятелските назначения в изпълнителната власт по интерес, включително и на кадри от правителствата на ГЕРБ, които са свързвани в публичното пространство не толкова с Бойко Борисов, колкото с Делян Пеевски, зависи от поредната знакова грешка, която предстои да направи самонадеяният Кирил Петков.

Така или иначе, слуховете за формирането на пореден политически инженеринг, който да повлече след себе си разочарованите от "Продължаваме промяната" търсещи "спасител" гласоподаватели, изобщо не са проувеличени. Добър индикатор ще бъдат последващите "продуктово позиционирани" медийни изяви, например на Борис Бонев и компания. А, междувременно, вече от много "партийни врати" и "висши задкулисни ешалони на властта" се дочува, че политическият компас е настроен за предсрочни парламентарни избори през идващото лято.

Въпреки оскъдната нормотворческа дейност на новото парламентарно мнозинство, прави силно впечатление възприемането и продължаването на порочната законодателна практика на ГЕРБ - с предходните и заключителните разпоредни на един закон да бъдат изменяни серия други материално-правни отношения в други закони. Като пример може да бъде посочен законопроектът за Закона за бюджета. Позната еквилибристика, която по никакъв начин не кореспондира с широко промотиратана предизборна промяна и борба с корупцията от Кирил Петков и Асен Василев.

"Моята тревога е за инфлацията, за галопиращите цени, за покупателната способност на българите, за тяхната възможност да се справят с все по-растящите сметки. Моята тревога е за бъдещето на българската енергетика и когато кабинетът извършва смени в ръкодството на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за газ и по-добре цени. Надеждата ми е в тази си дейност кабинетът да не се изкушава по наследения управленски модел, който използваше службите, бордовете и регулаторите за разправа и за прокрадване на частни интереси. Ако се изполва същият подход, то няма да постигнем нищо ново от наследството на Борисов". С тези думи президентът Румен Радев остро разкритикува провежданата от Кирил Петков вътрешна и кадрова политика, визирайки и новия борд на "Булгаргаз".

Радев обърна сериозно внимание и на грешния подход на Петков към Северна Македония и акцентира върху провокацията към България на президента на РМС със срещата му с ОМО-Илинден.

„Посещението на българския премиер в Северна Македония беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него. Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски. Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна" - заяви държавен глава.

Той намекна, че вероятно Кирил Петков се поддава на външен натиск и се предоверява на експертизата на неправителствени организация.

"Важно българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск" - апелира Радев.

От думите на президента на България се подразбира, че най-вероятно срещата му в София с президента на РСМ Пендаровски ще бъде отложена във времето:

"България е отворена за диалог винаги и когато политиците от Република Северна Македония обикаляха европейски столици, отбягваха София. Радвам се, че този диалог започна да се случва. Държа връзка с президента Пендаровски. Ще търсим подходящ момент за среща на високо ниво, но това зависи и от неговите действия” - посочи Радев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.