"Нали знаете какво означава бедствено положение? Възлагане на работа на фирми без никаква процедура. 60 милиона без търг, без конкурс, защото е спешно", реагира в социалните мрежи Владислав Панев от "Зелено движение", който следи проблема с безводието от години.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) иска в Бургас да бъде въведено бедствено положение, за да може в бързи срокове местното ВиК дружество да вземе мерки за справяне с очертаващото се безводие. Това е записано в месечния график за декември за използване на водите на комплексно значимите язовири в страната, съобщава "Дневник".

Още по темата: Уж нямаше да има водна криза, а Нанков и Ревизоро обсъждат в Бургас водната криза

По последни данни в язовир "Камчия", който снабдява с вода Бургас, Варна и още няколко по-малки населени места, включително и курорти по Южното Черноморие, има 108.5 млн. кубика вода при капацитет 233.5 млн. кубика. Полезният обем, който може да се използва за водоснабдяване обаче, е само 32.590 млн. кубика. При сегашната консумация водата ще стигне до май следващата година.

Вариант за справяне се със ситуацията е осигуряване на резервно водозахранване на Бургас от язовирите "Порой" и "Ахелой". В момента те служат за напояване и са към Министерство на земеделието.

За да могат да се използват като резервни източници за вода за Бургас, е необходимо изграждането на 10 км довеждащ водопровод, две пречиствателни и три помпени станции, за да се качи водата от тях в новия водопровод. Трябва да се направи и ремонт на двата язовира.

Все още обаче не е задействана процедурата по прехвърляне на собствеността на "Порой" и "Пчелина" на областната управа в Бургас, за да може тя да ги предостави за експлоатация на ВиК дружеството. Това трябва да се направи от Министерския съвет.

Проект в застой

Идейният проект за включването на язовирите "Порой" и "Ахелой" към деривация Бургас вече е готов. Парите в размер на 60 милиона лева са осигурени, единствено процедурите, които държавното дружество е задължено да спазва, могат да забавят процеса, каза вчера говорителят на ВиК - Бургас, Димитър Гюров, цитиран от БНР.

Същото пред БНР вчера заяви и областният управител Вълчо Чолаков. "Започнати са процедури по изготвяне на парцеларни планове от ВиК и съответните общини, които парцеларни планове предвиждат свързване на двата язовира към деривацията на "Камчия", по тези проекти вече се работи. В ход е и процедура за прехвърляне на собствеността на самите язовири, за да може да бъде осъществено съответното финансиране, като измислен е механизмът, по който да стане това финансиране, и спазвайки процедурите, които предвижда законът за извънредни ситуации, тези процедури да бъдат реализирани в по-съкратени срокове", поясни той.

За днес в 14 часа е насрочено извънредно заседание на общинския съвет в Бургас, на което ще се обсъди проблемът с водата, като на него ще присъства и министърът на екологията Емил Димитров.

Суша и ВЕЦ причинили проблема

Любопитен въпрос е как се стига до ситуация, при която се оказва, че четвъртият по големина град в страната има вода само до средата на май. Официалната версия е засушаването. Вчера пред БНР говорителят на ВиК - Бургас, Димитър Гюров, коментира, че ситуацията е непроменена от началото на тази година, защото не е имало сериозни валежи от сняг и дъжд. "В язовир "Камчия" има вода до края на месец май. Природата се надявам да бъде благосклонна към нас и да има дъжд и сняг тази година, за да не стигаме до критични ситуации. Това, което зависи от нас, ние сме го направили", твърди Гюров. Владислав Панев от "Зелено движение", който следи проблема от няколко години, вижда и друг, по-сериозен проблем - работата на ВЕЦ "Камчия". "Дотук се стигна не заради природата и заради това, че тази година беше суха, а заради източването на язовири от вецове от няколко години, откакто министерството се управлява от ВМРО", коментира Панев наскоро. "Големият проблем е, че през влажните години водата в язовирите е била източвана, за да могат вецовете да работят на по-голяма мощност", допълни той.

Мнението на Владислав Панев се потвърждава и от данни в графика на МОСВ за ползване на водите за декември. В частта за язовир "Камчия" е записано, че е установено "ежемесечно разминаване" между отчетените водни количества във ВЕЦ "Камчия" и измервателните устройства, монтирани към пречиствателната станция на язовира.

В тази връзка министърът на екологията Емил Димитров е назначил комисия, която трябва да провери казуса и да му докладва решение в едномесечен срок. Като вариант за решение се посочва монтиране на нови измервателни уреди.

Според графика водноелектрическата централа трябва да обработва единствено водата, която се отпуска за питейни нужди, като количествата постъпват в пречиствателната станция. Разследване на "Капитал" от септември показва, че през ВЕЦ "Камчия", който е собственост на Димитър Тадаръков, известен с близките си отношения с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, през последните години е минавала с 30% повече вода от консумацията.

Задава ли се нов случай "Перник"

Проблемът с водата за Бургас изненадващо придоби актуалност в петък, когато министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро се появи в парламента и поиска помощ от депутатите, за да не остане четвъртият по големина град в страната на сухо още в средата на следващата година. Екоминистърът нападна министрите на земеделието (Десислава Танева, която през дружеството "Напоителни системи" е принципал на язовирите за напояване) и на регионалното развитие (Петя Аврамова, на чието подчинение са повечето ВиК дружества в страната, включително това в Бургас).

Наложи се премиерът да се намеси, за да потуши напрежението. В познатия си стил той възложи на отговорните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор, а в същото време да се използва зимата и валежите, за да се напълнят язовирите. След срещата с премиера Емил Димитров промени позицията си и според пресслужбата на правителството "вече не смята, че ще има водна криза".

Първите информация за пониженото ниво на язовир "Камчия" се появиха в началото на януари. Тогава от местното ВиК дружество успокоиха, че във водоема има вода за две години напред. През лятото министърът на околната среда и водите Емил Димитров увери жителите на областта, че водна криза не се задава.

Ситуацията до голяма степен напомня станалото с язовир "Студена", пресъхването на който обрече Перник на седеммесечен строг воден режим (как се стига до водния режим вижте тук). И там дълго време се отричаше да има проблем, а след като градът остана без вода, спешно бяха отпуснати почти 20 млн. лв. за изграждане на нов водопровод, който се направи от фирма без търг и конкурс. По сметки на премиера Бойко Борисов за решаването на проблема с водата на Перник са дадени общо над 80 млн. лв. По повод станалото в началото на февруари министър-председателят обяви: "Всяка следваща криза ни прави по-силни", но случаят "Камчия" по-скоро показва, че от кризите поука не се взима.

Зарази безводието на Перник в ареста влезе предишният министър на екологията Нено Димов, който беше обвинен в умишлена безстопанственост. Мястото на Димов на 15 януари беше заето от Емил Димитров.

Водната криза в Перник предизвика и създаването на държавния български "ВиК холдинг" ЕАД с капитал 1 млрд. лв., който да обедини всички ВиК системи в страната. Основната цел на новия холдинг е да не се допускат кризи като тази в Перник, припомня "Дневник".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.