„Тази криза не се ограничава до само един континент и изисква сътрудничество, а не едностранни действия. Това решение е взето едностранно и без диалог."

Така ЕС отговори на решението на Тръмп да забрани пътуванията на европейски граждани до САЩ.

Това стана ясно в съвместно изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.  „Тази криза не се ограничава до само един континент и изисква сътрудничество, а не едностранни действия. Това решение е взето едностранно и без диалог“, се казва в обръщението.

Днес стана ясно, че САЩ спират от петък за срок от 30 дни влизането на своя територия на пристигащи от европейски страни чуждестранни граждани заради епидемията от новия коронавирус, съобщи президентът Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"За да избегнем попадането в страната на нови заразени, преустановяваме от петък в полунощ за 30 дни всички влизания от Европа в САЩ. Изключения ще се правят за американски граждани, които са преминали съответните проверки. Тези ограничения няма да важат за Великобритания", заяви Тръмп в телевизионно обръщение.

Тръмп не посочи конкретни европейски страни, а само каза, че ограничението важи за цяла Европа, отбелязва Ройтерс.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ уточни, че новите ограничения спират влизането в страната на повечето чуждестранни граждани, които са били в страни от Шенгенското пространство през последните 14 дни.

Според министерството става дума за пристигащи от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария.

Тези мерки не важат за американски граждани и постоянно пребиваващи в САЩ, както и за преките им роднини. В следващите 48 часа министерството ще публикува разпореждане американските пътници, пристигащи от страни от Шенгенското пространство, да се прибират в САЩ през определени летища с увеличени проверки за коронавируса.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.