Прочетете краткия разказ на германски предприемач, пуснат на стената на един ФБ-приятел, който обяснява само фактите около конкретните мерки на германското правителство за справяне с кризата (към днешна дата). Става дума за Берлин, в скобите – допълнителни обяснения от моя приятел; най-отдолу – бележка от българин, който живее и работи в Германия.

Надявам се, че тази информация ще е полезна за по-голям кръг хора, а не само за онези, които имат собствен бизнес. Основният извод, който аз мога да направя, е един: германската държава се грижи за малкия бизнес, защото знае, че той е най-крехък при подобна криза. Държавата постъпва честно и в отговор ще получи благодарността на бизнесдамите и бизнесмените, което в крайна сметка ще е значително по-добре за всички.  (Бел. Вени Марковски)

1. Soforthilfe [“незабавна помощ”].
Програма за поддръжка на малкия бизнес и свободните професии. Получаваш невъзвращаем грант от 5000 до 15000 евро, просто запълваш един формуляр на сайта на Investment Bank Berlin. И аз, и моите познати, получихме парите в рамките на пет дни след пускане на заявката.
[Самонаетите, едноличните търговци и хората със свободни професии получават от 5 до 9 хиляди евро, дребните предприемачи с до 10 работници — до 15 хиляди евро.]

2. Kurzarbeitgeld [“пари за съкратен работен ден”].
Държавата плаща 60% от заплатата на твоите служители. Да речем, че служителят има работна заплата от 1000 евро месечно, подавам заявка, че сега временно не работи и държавата му плаща по 600 евро.
При това нито фирмата, нито служителят НЕ плащат никакви социални на този служител. Това допълнително спестява по 2000 евро на служителя.

3. Darlehen [“кредит”].
Кредит при лихва 1%; 100% от риска и гаранцията е за държавата. Кредитът е не повече от 50% от прихода за миналата година. За него трябва да се подготвят ред документи.

4. На наемодателите е забранено да гонят наематели-бизнеси заради неплащане на месечния наем. Не могат да искат и обявяване във фалит заради неплащане на наем.

[Берлин (население 3,7 млн души) е заделил само за програмата по незабавна помощ (т. 1 по-горе) вече 1,3 милиарда евро; поддръжка са получили повече от 360 хиляди души].

Всичко е организирано по електронен път.
Държавата нареди на бизнеса да спусне кепенците – държавата помага на бизнеса, както е редно.

Към горното мога да допълня това, което ми сподели един приятел от Берлин, българин:

“Вярно е! За 24 часа след като подадох обоснована апликация в Инвестиционната банка на Берлин (пред мен бяха в този момент в четвъртък на онлайн “опашката” 65 000 самонаети и еднолични фирми), че поръчките ми са намаляли и пр., ми бяха преведени 5.000 евро за “поддържане на ликвидността на фирмата – безвъзмездна еднократна субсидия!”

Не мога да давам акъл на нашите политици, но мога да ги помоля да мислят за парите, които отпуска на хората, не като на милостиня, а като инвестиция в бъдещето – и на хората, и на самите политици, а и изобщо: на държавата. Още повече, че тези пари не са на политиците, а са на хората, които ще си ги изработят. Едно честно и почтено отношение сега, в условията на кризата околок коронавируса, ще бъде посрещнато с благодарност от засегнатите хора; обратното – ако сега им се създават трудности, те ще отвърнат със същото.

Текстът е взет от блога на Вени Марковски

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.