Съединените щати започнаха въздушни удари в Източна Сирия, насочени срещу съоръжения, използвани от подкрепяни от Иран милиции, съобщиха в петък от Пентагона. Те са отговор на ракетни атаки по-рано този месец срещу иракска база, в която се намират американски и коалиционни войски, пише "Свободна Европа".

"Операцията изпраща недвусмислено послание: президентът [Джо] Байдън ще действа, за да защити американския и коалиционния персонал", се казва в официално изявление на Министерството на отбраната.

Това е първата американска военна операция, след като наследникът на Доналд Тръмп официално встъпи в длъжност в Белия дом. По думите на говорителя на Пентагона Джош Кърби ударите са били съгласувани с коалиционните партньори на САЩ в региона.

От изявлението става ясно, че са поразени "множество съоръжения" на контролен пункт на сирийско-иракската граница, използван от няколко подкрепяни от Иран милиции, включително иракските шиитски групировки "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Саид аш Шухада".

Американските удари са в отговор на ракетна атака от 15 февруари срещу военна база на международното летище в Ербил. Дни по-късно имаше и удар по база, в която се намират американски сили на север от Багдад, а по-рано тази седмица ракети бяха изстреляни и срещу посолството на САЩ в Багдад.

По време на мандата на Доналд Тръмп САЩ обвиняваха подкрепяното от Иран иракско опълчение за редовно извършване на ракетни атаки срещу бази, в които се намират американски и коалиционни войски, както и срещу американското посолство в Багдад.

Напрежението между Вашингтон и Техеран ескалира, след като през януари 2020 г. Тръмп нареди удар с безпилотни самолети, при който беше ликвидиран ръководителят на външните операции на Революционната гвардия на Иран Касем Солеймани.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.