Лидерите на двете близкоизточни държави са отказали телефонни разговори с президента на САЩ Джо Байдън, който е искал да обсъдят ситуацията около Украйна и възможността за увеличаване на добива на петрол за намаляване на световните цени на въглеводородите. Това съобщи във вторник американският The Wall Street Journal, цитиран от ТАСС.

"Имаше очаквания относно телефонно обаждане, но то не се осъществи", цитира изданието думите на американски служител относно плановете на Байдън за разговори със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд. Според него е трябвало да се обсъди увеличаване на добива на петрол заради покачващите се цени на енергоносителите на фона на западните санкции срещу Русия.

Според изданието подобно решение да откаже провеждането на телефонен разговор е взето и от престолонаследника принц на Абу Даби, заместник-върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Според вестника, след като двамата лидери на страните от Близкия изток са отказали да общуват с американския президент, двамата са провели телефонни разговори с руския лидер Владимир Путин миналата седмица.

Във вторник Байдън подписа указ за забрана на вноса на енергоносители от Русия и новите инвестиции в руския енергиен сектор, което доведе до покачване на фючърсите за петрол WTI до 124 долара за барел, цената на фючърсите за петрол Brent тази седмица за първи път достигна рекорд от преди 10 години от 128 долара за барел. Цените на бензиностанциите в САЩ достигнаха рекордно високо ниво във вторник и Байдън каза, че ще продължат да растат.

Седемдесет и девет процента от американците подкрепят забраната за внос на руски петрол, дори ако това повиши цените на газа в САЩ. Това показват резултатите от ново проучване на общественото мнение, проведено от The Wall Street Journal преди американската администрация да наложи забраната.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари за този ход и призова други държави да последват примера.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.