“Най-важното сега е да свалим от власт един авторитарен лидер, който се е самозабравил и в името на тази цел трябва да обединим всички усилия. В България се водят дебати дали на 28 март не е прекалено рано за избори – смятам, че 28 март е късна дата. Трябваше отдавна да има служебно правителство и Бойко Борисов да си е отишъл”. Това заяви евродепутатът Елена Йончева пред Лили Маринкова в предаването „Алтернативата“ на TV1.

Ето какво още каза тя:

"Според мен парламентарните избори трябва да са на първата възможна дата, която Конституцията позволява. Няма гаранция кога ситуацията с кризата, породена от COVID-19, ще бъде по-тежка – на 28 март или на 28 май. Разбира се, през януари, в зависимост от развитието на пандемията в България, президентът Румен Радев най-вероятно ще прецени каква дата да посочи в указа си."

Брюксел трудно разбираха, когато говорех преди година за ситуацията в България. Колегите бяха свикнали да чуват подобни неща за страни като Унгария и Полша, но постепенно осъзнаха какво се случва в България. Реакцията в Европейския парламент е - подавайте ни информация, но в крайна сметка е отговорност на всички български граждани дали ще продължите да подкрепяте Бойко Борисов, включително и на следващите избори."

В отговор на въпрос дали съжалява, че съм се превърнала в политик, най-сериозният опонент на Бойко Борисов, посочва: „Осъзнавах, че става дума за битка, защото аз съм човек, който влиза в битки. Винаги съм го правила като журналист. Но смятах, че работата ми в журналистиката, отивайки на места с конфликти и войни, е свързана с риск, а в политиката по-скоро усилията ще бъдат в друга посока. Оказа се, че човек поема най-големия риск в политиката, ако наистина иска да води сериозна битка. За да успее да пробие, да успее в каузата, която защитава, зад него трябва да има силна политическа партия, трябва да има силни поддръжници. Иначе тази битка става безсмислена.“

"В Брюксел един от моите ангажименти, който има отношение към проблемите в България, е участието ми в мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент. В нея влизат едва 14 европейски депутати и сред тях досега нямаше български представител."

"Ситуацията в България е обект на изследване на групата от лятото на 2020 г. На 28 август премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан, но не се яви. Нещо, което преди него не си е позволявал нито един министър-председател. Припомних, че мониторинговата група е изслушвала премиера на Малта Джоузеф Мускат, както и премиера на Словакия Роберт Фицо. Бойко Борисов изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други представители на български институции да отговарят на въпросите на европейските депутати.

Изслушването им не беше удовлетворително и затова в България бяха получени допълнителни писмени въпроси. Мониторинговата група не е доволна от отговорите на българските представители и отново ги кани на следващото заседание на 17 декември."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.