Майката на двете деца на разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асанж - Стела Морис, разказа за състоянието му в интервю за подкаста „Базата”, воден от бившия испански вицепремиер и бивш лидер на партията „Подемос” Пабло Иглесиас. Тя определя процеса срещу него като „произволен и несправедлив”. „Обвинението е изградено въз основа на закона за шпионаж, но де факто не го обвиняват за такова нещо, а за получаване на информация, за достъп до такава информация и за това, че я е направил публична. Така че той е обвинен заради една журналистическа работа. Екстрадицията означава смърт за Джулиан. Застрашават го 175 г. затвор в условия, които ще го убият – заради публикациите му в „Уикилийкс”, заради това, че е правил журналистика”.

Стела Морис, съпругата на Джулиан Асанж, която е родом от Южна Африка и бе част от неговия адвокатски екип, гостува в подкаста „Базата” на испанското издание „Публико”, воден от Пабло Иглесиас – политолог, бивш вицепремиер на Испания и бивш лидер на партията „Подемос”. Интервюто е част цяло предаване на „Базата”, посветено на на Асанж, в което са включени и мнения на други коментатори.

Морис, която има две деца с Асанж (на 5 и на 3 години), се омъжи за него на 24 март т. г. на закрита церемоня в затвора „Белмарш”, където той се намира от началото на 2019 г. Сега тя разказа за състоянието на разобличителя на „Уикилйкс”, след като британските власти одобриха екстрадирането му в САЩ.

„Джулиан страда всеки ден. От над три години е в затвора с повишени мерки за сигурност „Белмарш”, най-строгия затвор в Обединеното кралство. Наричат го „английското Гуантанамо”. Здравето му се влошава. Всеки ден е една борба,” обяснява Морис.

Тя казва, че както Аснж, така и тя самата, са много притеснени от перспективата за екстрадиране в САЩ, която сега изглежда по-реална от всякога. „Екстрадицията означава смърт за Джулиан. Застрашават го 175 г. затвор в условия, които ще го убият – заради публикациите му в „Уикилийкс”, заради това, че е правил журналистика,” посочва адвокатката, която навремето се запознава с Асанж като член на екипа му от защитници.

Тя определя процеса срещу него като „произволен и несправедлив”. „Обвинението е изградено въз основа на закона за шпионаж, но де факто не го обвиняват за такова нещо, а за получаване на информация, за достъп до такава информация и за това, че я е направил публична. Така че той е обвинен заради една журналистическа работа”.

На въпрос за двете им малки деца Морис отговаря, че полага усилия те да живеят „нормално”. „Опитвам се спомените, които градят за баща си, да са нормални, изпълнени с обич и радост. Това е, което правим досега,” разказва тя. Добавя, че несъмнено децата на Асанж „разбират, че Джулиан се намира на място, от което не може да излезе. Но не им обяснявам, че може да ни го отнемат завинаги”.

Относно съдебната стратегия спрямо Асанж, Морис отбелязва: „Английските съдилища сега могат да ревизират решението на районния съд. Сега, след като то е подписано от вътрешната министърка, бихме могли да се обърнем към втората съдебна инстанция, а след това към Върховния съд. Не знаем дали Върховния съд ще приеме да изслуша още аргументи на обжалването, но след него можем да обжалваме и в Европейския съд по човешките права, за който ние вярваме, че няма да допусне Джулиан да бъде екстрадиран. Но имаме и проблема, че правителството на Борис Джонсън иска да излезе от европейската система”.

Морис заявява, че „случаят е политически” и визира директно бившия президент на САЩ Доналд Тръмп: „Случаят се разви по време на администрацията на Доналд Тръмп, защото американският експрезидент беше в дълбок антагонизъм с медиите. Така че за първи път в историята на САЩ някой, публикувал информация, бе обвинен по този закон за шпионаж от 1917 г., който е трябвало да бъде отменен още преди много време. А сега е превърнат в инструмент за хвърляне на журналисти в затвора”.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.