Стотици ценители на българския фолклор, приятели и „хороигралци“ от цялата страна се събраха в Поморие, за да бъдат част от XII Фестивал на клубовете за народни танци “Хоро край поморийския бряг”.

Традиционният танцов фестивал отново ни събра край брега, за да танцуваме нашите обичани хора́. Защото с песен и танц, със слово и с молитва, българинът винаги е прогонвал лошото в живото си, за да продължи с вяра и с усмивка напред. От всички краища на нашата хубава земя, Вие ни носите своята положителна енергия и чиста радост. Идвате със стъпките и ритъма на Вашите танци, за да украсим този площад с пъстри български носии, с усмивки, хора и песни. С тези думи ръководителят на Танцов клуб “Чайка” и организатор на фестивала Лили Христова приветства всички участници.

Кметът Иван Алексиев, под чийто патронаж се провежда събитието, официално откри фестивала с думите: „За дванадесета поредна година хороигралци от цялата страна са тук, на площада в Поморие, за да ни потопят в красотата и магията на българските народни танци и да превърнат този ден в един прекрасен празник на българския дух и традиции. Празник на българското народно творчество и на българщината. Благодаря на всички участници и специално на Танцов клуб „Чайка“, затова че сте тук, защото именно това е начинът да пазим традициите си – чрез българските народни хора́ и българската народна песен.“

Площадът и тази година се оказа тесен за всички желаещи да се включат в цветния празник. По традиция, танците бяха предшествани от пъстро шествие на участниците по централната пешеходна улица на града. Тази година в него се включиха общо 35 клуба, като за първи път на хорото в Поморие се хванаха седем нови състава.

Програмата започна с хорото „Трите пъти“ – с. Гавраилово, разучавано на миналогодишния семинар, и продължи с още народни танци от Тракийска, Добруджанска, Северняшка, Шопска и Пиринска област. Специални гости на фестивала бяха гайдарски състав, певческа група и “Девин денс клуб”, които представиха автентичен фолклор и костюми от района на Средни Родопи.

За усмивките, приятелския дух и настроението, които донесоха, хороигралците получиха специални награди и грамоти.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.