"Антиките на Божков ги изземат с чували? Само милиционери са способни на това… 
Не съм предполагал, че ще се наложи да защитавам Васил Божков от Гешефф - по въпроса за антиките му.
Години наред пишех защо не го разследват, защо не го разпитат откъде купува антики, защо тарашат само дребни колекционери и нумизмати за евтини монети, които описват в прессъобщения като "ценни антични монети" и т. н.
Години наред медиите работеха за Васил Божков, президента Първанов му беше приятел и дори се застъпваше за легализиране на частни колекции. Покойният Христо Калчев каза за Първанов, че е конферансие на Черепа - заради откриване на организираните от него спортист на годината.
Тошо Тошев на "Труд" му се пишеше приятел и го обслужваше с вестника си. И т. н., и в телевизи канеха гости да бранят колекцията на Черепа.
Е, регистрираха я, официално, приеха закон, който позволява, макар че пак тарашат дребни колекционери.
Омбудсманът Гиньо сезира Конституционни съд и отмениха текст от закона, който слагаше сложни изисквания за доказване произход. И т. н.
Сега Гешефф пратил думбази да събират антиките с чувал.
Регистрирана колекция, собственост на фондация, не лично на Божков. Прилича на плячкосване, не на изземане по закон.
Уж нещо правова държава...
Ами обвини го Божков по закон, за каквото може - данъци, подкупи, каквото докажеш.
Къде си тръгнал с чувалите?", коментира журналистът Иван Бакалов.

Междувременно Liberta.bg извърши проверка и установи, че Васил Божков не е издирван от Интерпол.
На 29 януари 2020 година главният прокурор Иван Гешев потвърди, че "президентът на "Нове холдинг" Васил Божков има 7 повдигнати обвинения и е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол". Факт, който към този момент не отговаря на истината при справка на сайта на Интерпол.
Относно местонахождението на Васил Божков, то е неизвестно, но последният полет, който е извършил самолетът на "Нове Холлдинг" е с приземяване преди повече от 15 часа на летище "Ал Мактум" в Дубай.

На 19 февруари международният паспортът на Васил Божков изтича, което означава, че той ще може да пътува единствено с лична карта в ЕС.

Днес съдружникът на Васил Божков Цветомир Найденов заяви , че се страхува за живота си. Ето какво казва Найденов пред bTV тази сутрин:

"Божков е изнасилил стотици жени. Кой простреля Манол Велев? И Явор Колев е в Комисията по хазарта", твърди той.

И още от Цветомир Найденов:

"Познавам Божков от 90-та година. Той ни бе клиент в кафето, където развивахме Еврофутбол. Решихме с него да обединим усилия в бизнеса със спортните залагания. Нашият капитал бе 9000 долара, бели листа, игрални автомати. Не сме били в добри отношения. Той си има някакви други бизнеси. Васил Божков не ни е дал нищо. Това каза по БТВ Цветомир Найденов, собственик на Ефбет.

Ние си имахме Еврофутбол три години преди да го познаваме. През 93-та година се разбрахме 60 на 40 за него. сега в Еврофутбол са 16 процента, откакто ни заплаши. Той има 51 процента и продължава да контролира фирмата от 93-та година. Така се разбрахме в началото в името на това да развием компанията. После го развихме. На нас парите са ни спрени от лятото.

От два месеца във фейсбук само това пиша. Преди 45 дена дойдох тук и ви дадох документацията. Сега кво ме питате. Е този на снимката е сериен изнасилвач. Изнасилил е стотици жени, включително непълнолетни. Има подадени жалби. Вижте дали не са потулени. Отидете в нощните заведения, където ходи този. Както ви донесох документите на 15 декември, сега ви казвам това. Казал съм го където трябва. Разпитван съм за това. Аз съм докладвал.

Това същото лице разправя наляво-надясно, че ни е купил. Чувал съм за този, но не съм знаел за проблематиката. Не съм партньор в целия бизнес. Когато разстреляха Манол Велев, но не намериха убийците и поръчителите. Той беше близък на Божков. Тече разследване. Заплашваше ме Божков, казах ви го на 15 декември. Сега съм викан в прокуратурата и не мога да изнасям данни. Вчера ви казах, че ще говоря концептуално и общо. С подробности не мога да ви разкажа за заплахите към мен. Аз ви разказах на вас и на Венелин Петков през декември. Идвам преди 45 дена и нищо.

Бяхме тръгнали да правим фирма, но той ме спря. В главата му е да има монопол. Корумпирал е всичко по пътя си. Корумпирал е Комисията по хазарта. Щом има арестувани, щом има следствие, аз съм предал нещо. Много често има и осъдени и излежали хора. 30 години имам бизнес, който е свързан с хазарта. Божков има бизнес само в България, защото е в „блек листата“ на ЕС и САЩ. Не може да прави хазарт. Това лице ми пречи на бизнеса с търговия с влияние. Що не питате Димитър Терзиев колко пъти е ходил в офиса на Нове холдинг. Всички председатели на Комисията са ходили в Нове холдинг от 20 години насам. Кво прават?!

Не съм дал информация, защото съм бил заплашван. Сега-охрана, не мога да мръдна. Никога не съм облагодетелстван, а съм бил спиран от Васил Крумов Божков. Когато ме заплаши на 12 юни мени и брат ми, тогава това преля чашата. Казахме си-дайте да съберем доказателства за престъпния му бизнес. Дойдох при вас преди 45 дена-нищо. Дадох два дни интервю за „Дневник“, 12 часа ме заснемаха, губиха ми времето и кво стана?! Нищо.  Нали сте големи независими медии?! Вие имате големи рекламни договори и не можете да мръдне. Това лице е много опасно и никой не смее да му застане на пътя.

Взимаш лиценз, докато се смени председателя, докато се ориентира и не го прихване това лице. Като ме заплаши, няма грам да стане да му прехвърля бизнеса. Ако ще да ни убива, да ни заключва. Над 470 млн. са дълговете на Божков. Влезте и му извадете отчетите. Всички те са размазани. Защо си крие отчетите?

Има хора, които са си затваряли очите. На въпрос за политически чадър-той отговори: Не знам дали е имало. Не съм бил толкова близък“. Иван Костов беше махнал Орешарски като кмет на София защото е бил в офиса на Божков. По медиите четох, че е поръчал грузински килъри срещу нас. Такива криминални престъпници България няма нужда. Що се крие? Щом ви казва ,че е на Балканите, значи е на Филипините. Щом ви казва, че е на половин час, значи е на 10 часа и половина.  От 15 дни се организира петата по големина хакерска атака срещу Ефбет. И на кого да се оплача?! Кой отговаря за киберпрестъпността?  Защо и на кой да се оплачем сега. Явор Колев колко години е в комисията по хазарта? Проверете дали е имал връзка с Васил Божков. Ще си помисля дали имам доверие на Явор Колев."

Васил Божков отрече всички обвинения на Найденов пред bTV.

"СЕГА" съощава: 

Изнасяли в чували крехки артефакти от колекцията на Божков.
Алармирали сме десетки световни организации за варварството и зверствата в музея, пише фондация "Тракия".

В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони, като се опитват без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от Kолекция Васил Божков. Това се казва в позиция на учреденато от Божков фондация "Тракия", която съхранява колекцията от ентични предмети и културни ценности на обвинения от прокуратурата бизнесмен.

Самият Божков в днешното си включване по телефона пред телевизиите обяви, че колекцията му на практика е безценна, и че "преди години, когато все още не беше така пълна", една държава му е предлагала да я откупи за 600 млн. евро. Божков изрази притеснението си, че прокуратурата няма дори идея как да пренася и съхранява ценните вещи от колекцията му. 

Неговата колекция е най-голямата частна - повече от 3000 ценни артефакта. А колекцията му от 20 антични ритона е най-голямата такава в света:

Ето пълния текст от фондация "Тракия" (без редакторска намеса):

"В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони, като се опитват без каквато и да било правна обосновка да изземат безценни предмети от Kолекция Васил Божков. По време на нерегламентираната акция, проведена в сградата на Нове АД Холдинг, която е със статут на музей, бяха направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували. Стресът, на който бяха подложени академичния състав и служители на Фондация „Тракия“ е меко казано нехуманен.

Подобна варварска показност, насочена към безценното културно-историческо наследство на България е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована.

От името на Фондация „Тракия“ остро се противопоставяме срещу нецивилизованите и неправомерни действия на властите и призоваваме за прекратяване на опитите за публично пресиране от страна на властимащите чрез унищожаването на безценни антики, част от българската и световна история.

Важно е да се отбележи, че колекцията е собственост на музей, съхранявана е от фондация “Тракия” и има всички необходими документи. Експонатите трябва да се съхраняват при определени условия и транспортират при строго определени правила.

Всяка непрофесионална намеса ще доведе до огромни щети върху предмети с уникална научна и културна стойност. Тяхното принудително изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и би могла да доведе до унищожаването им.

Напомняме и че унищожаването на културно и историческо наследство в някои случаи може да бъде разглеждано като военно престъпление по международните закони.

Посегателството над предметите от Колекция Васил Божков ще се отрази в дългосрочни международни имиджови последици за България и българската позиция на световната културно-историческа карта.

В момента се прекъсва работата по няколко каталога с предмети от колекцията. По тях работят от месеци международно признати учени, сред които проф. Михаил Трейстер (Немски археологически институт), както и проф. д-р Атанасиос Сидерис. През септември т.г. е планирано и посещението на водещ испански специалист от университета в Барселона, изявил желание да публикува предмети от въоръжението в колекцията. Ограничаването на достъпа до предметите би означавало и невъзможност за завършване на тези проекти от световно академично значение.

Повече от година се водят преговори с музея „Пол Гети“ и Фондация „Тракия“ е в комуникация с негови представители във връзка с предстоящата през 2023 г. изложба, посветена на Тракийското изкуство. Предмети от колекция Васил Божков са заложени като централна част в концепцията на изложбата. Като следствие от нерегламентираните действия на органите на властта, предстоящата визита на главния куратор от департамент „Антики“ към музея „Пол Гети“ също ще трябва да бъде отменена.

Факт е и работата по планираното изграждане на уникален по рода си музей, в който ще бъде изложени всички антики от колекцията. Екипи от десетки специалисти от цял свят работят по плановете за музея и експозициите в него. Необмислените и лишени от логика действия на държавния апарат ще лишат София от културен център без аналог в държавата ни, който би допринесъл както за развитието на културния туризъм, така и за позиционирането на българското културно-историческо наследство на едно ниво със световното.

Наред с гореизброените неосъзнавани последици от незаконното изземване, разрушаване и унищожаване на безценните антики, налице са и множество други потенциални имиджови и научни щети, които българските власти не са предвидили.

В този смисъл, апелираме към цивилизовано и професионално отношение, съобразено със законите на Република България, поне що се отнася до националното ни културно-историческото наследство.

Към момента Фондация „Тракия“ е алармирала десетки световни организации, имащи отношение към съхранението и опазването на световното културно-историческо наследство за зверствата, случващи се на територията на частен музей „Васил Божков“.

E-vetsnik пише за колекцията и действията на прокуратурата:

Антиките на Божков ги изземат с чували? Само милиционери са способни на това…

След като години наред прокуратурата не обръщаше внимание откъде и как Васил Божков се сдоби с богата колекция от антики, вчера полицаите извършващи обиска в имотите на бизнесмена са започнали да изземат и товарят експонатите в чували.
А става дума за антики, някои от които са крехки предмети на 3-4 хиляди години, които се съхраняват в специални условия, зад витрини, при определена температура и влажност. Проф. Веселина Инкьова, пенсионирана реставраторка, която е назначена да се грижи за колекцията, се молила и успяла да спре хората на прокуратурата да не повреждат скъпоценните експонати. Тя казва, че е изумена от невежеството на прокуратурата. Служителите й обяснили обаче, че пак ще дойдат, този път с кашони…

Колекцията на Божков се състои от над 3000 експоната. Тя е каталогизирана, описана, регистрирана официално, а част от нея е и публикувана в каталог на два езика. Според различни оценки тази колекция от антики е на стойност между 100 и 200 млн. евро.
Божков притежава уникални експонати, като златни венци на тракийски владетели, каквито археологът Георги Китов не можа да открие през цялата си кариера. Притежава предмети, каквито има в Панагюрското и Рогозенското съкровища. Божков притежава и най-богатата в света колекция от ритони.
Документално колекцията е уредена така, че предметите са собственост на основаната от Божков фондация „Тракия“, чийто шеф е Кирил Христосков, бивш служител от ДС и ГДБОП, който се е занимавал да преследва иманяри.
Опитът на прокуратурата да изземе тази колекция ще срещне много трудности по съдебен път, защото тя, освен че е официално регистрирана според закона, не е и лична собственост.

Колекционерът Божков за 10-ина години е събрал тези ценности от национално значение – мраморни статуи, златни предмети, може би най-голямата колекция от кратери (древногръцки съд с рисунки) и мн. др. През годините

проявяваше нетърпение да му я узаконят

Това стана с приетия Закон за културното наследство. Нетърпелив, в характерния си грубиянски стил, Божков дори заяви в сутрешния блок на бТВ през 2007 г. – „Мога да да счупя ритуално антиките си на площада” (виж тук).

Страница от каталога на фондация „Тракия“ с малка част от колекцията кратери (древногръцки съдове). Снимка: e-vestnik

През 2007 г., след приемането на България в ЕС, с решение на правителството част от неговата колекция беше изложена в Брюксел – като представяне на древната българска култура.

През 2009 г. с експонати от колекцията му беше направена изложба в Националния исторически музей, открита в присъствието на зам.-министър на културата Чобанов, на тогавашният директор Божидар Димитров и др.

В каталога на фондация „Тракия“ е публикувана част от колекцията, фотографии на 275 експоната, датирани и описани от най-компетентния траколог – проф. Маразов. Но не е написано за нито един предмет къде е намерен, защото е неизвестно. Васил Божков може и да има документи откъде притежава тези антики, но не се знае откъде те са изкопани. Очевидно част от колекцията е от иманярски „разкопки“. Сред събирачите на антики се говори, че е изкупувал повечето годишна „продукция“ на иманярите в последните години.

В края на 2005 г., с част от колекцията беше отрита изложба в Галерията за чуждестранно изкуство на фондация “Св. Св. Кирил и Методий” (сега „Квадрат 500“), Божков беше услужливо интервюиран от в. „Труд“, който го представи като меценат, загрижен за културното наследство. В интервюто без стеснение той отговори откъде са антиките му –

„Купувам от хора, които купуват от иманяри“

Според Наказателния кодекс купуването на такива предмети не е престъпление, но продаването и дори само предлагането за продажба се наказва с глоба до 10 000 лв. и до 3 години затвор. За толкова години нито един прокурор не попита г-н Божков кои са тези хора, от които той купува антики. В същото време полицията предприемаше акции дори на нумизматични сбирки, като изтръскваше от джобовете на дребни колекционери бронзови монети с ниска стойност и се хвалеше в прессъобщенията си, че са заловени ценни антични монети и предмети.

Един от ритоните в колекцията. Снимка: Булфото

Сега прокуратурата се опитва да компенсира бездействието си през всичките години, но акцията й из имотите на Божков прилича на плячкосване, не на изземане на експонати предмет на престъпление. А за да конфискува нещо, прокуратурата трябва да докаже първо неговата незаконност в съда, или да има съдебно решение за конфискация във връзка с други нарушения на закона. И как се конфискува регистрирана по закон собственост на фондация?
Има всички изгледи акцията срещу Божков да съсипе тази колекция.
Има предишни случаи, при които конфискувани предмети изчезват от полицията. Например конфискувани монети са се появявали на търгове в Западна Европа и това е добре известно сред нумизматите.

Колекцията на Божков поставя много въпроси и извън качествата на своя притежател – как държавата трябва да се отнася към подобни големи сбирки? Очевидно колекцията вече е факт, тя е по-богата отколкото сбирките на повечето български музеи. Какви права трябва да се дадат на притежателя, освен правото на „държател“, каквото му дава законът? По света частни колекционери, макар и не с авторитета на Божков, са съхранили шедьоври и са направили собствени музеи. Божков закупи с тази цел сградата на бившата телефонна палата, до Централна поща в София.

Златни венци на тракийски владетели от колекцията на Божков, показани на изложба в Националния исторически музей. Снимка: Булфото

У нас с колекционерите, дори съвсем дребни, далеч от мащабите на Божков,

се отнасят като с престъпници

Законите все още са под влияние на онази прослойка полицаи и музейни експерти, които искат да сложат ръка на всичко, притежавано от колекционер.

Бившият директор на НИМ Божидар Димитров обясняваше пред медиите, че всичките предмети в колекцията на Божков са с доказан произход и документи, купувани са предимно в чужбина. Той се надяваше Божков да дари част от експонатите на музея. Досега Божков не можеше да се оплаче от отношение на властите към неговата колекция.

Освен че колекцията на Божков е регистрирана според закона и се води на фондация „Тракия”, а не е негова лична, отпадна и нуждата от доказване на произход. През 2009 г. омбудсманът Гиньо Ганев оспори текстове от Закона за културното наследство пред Конституционния съд. Съдът се произнесе в защита на колекционерите, респективно на най-големия колекционер – Васил Божков. Със 7 на 5 гласа съдиите отхвърлиха изисквания в закона за реда по който притежателят трябва да доказва произхода на антиките си. С това решение притежателите на антики национално богатство могат да доказват правото си на собственост и без официален документ, а дори с писмо, завещание, свидетелства, свидетели, както и да се позовават на петгодишна придобивна давност.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.