Прокуратурата да бъде така добра и да пусне целият запис между Васил Божков, бащата Стефан и неговите синове- Цветомир и Боян. В него се споменават имената на Делян Пеевски и Кирил Домусчиев. Не зная защо обвинението е цензурирало записа. Ударът срещу Божков идва от място или човек, от когото се страхуват и Иван Гешев, и Бойко Борисов.

Това каза пред Фрог нюз журналистът Сашо Диков, който е чул автентичния запис още през миналата година. Вижте какво още сподели той:

Сашо, изненада ли те поредната порция доказателства, които днес прокуратурата разпространи от делото  срещу хазартния бос Васил Божков“? Стана ли ти ясно от разговорите кой е невинен и кой виновен?
 - Не мога да кажа кой е виновен и кой невинен. Но не ме изненада, че се пускат част от разговорите между Божков, бащата Стефан и синовете му  Цветомир и Боян Найденови. По принцип смятам, че колкото повече се пуска доказателствен материал, толкова по-добре за обществото. Аз, обаче съм слушал вече тези разговори. И мога категорично да кажа, че това, което ни се поднесе, не е всичко.

- Искаш да кажеш, че са цензурирани?  
Твърдя, че това не са целите разговори. Единият разговор, в който се казва за „помията“ и че Божков ще спре публикациите, там има нещо, което е пропуснато. Той казва: „Стефане, в знак на добра воля, дай да се видим и да се разберем“. Това го няма. Коректно са предадени думите на бащата Стефан, който казва, че: „Тук си докарал някакви убийци“, а Божков отвръща: „Аз нямам нищо общо“.

-Само в тази част ли откриваш разлика?
Не. Затова искам да попитам прокуратурата кога ще публикува разговорите в цялост или онази част от него, в която много ясно се споменават имената на Кирил Домусчиев и Делян Пеевски?! Когато се чуе всичко, се разбира в какъв контекст се коментират техните имена. Нека да бъде така добра прокуратурата да предостави цялата информация, защото това е изключително важно за обществото. В интервюто с Цветомир Найденов, което правих през декември месец м. г. накрая в коментар казах, че във въпросните разговори се споменава за Пеевски и Домусчиев. Нека държавното обвинение да бъде така добро и да не ни подхвърля избирателно неща, които сметне за необходимо.

 - А в какъв контекст са били коментирани Домусчиев и Пеевски?
- Става дума за интереса на двамата към хазартния бизнес. Първият разговор, който е между  бащата и Васил Божков е записан по телефона. Там всичко е кристално ясно като звук.  Другият разговор, в който става дума за „откупуването“  също не е пълен. И там има цензура, но не зная по какви причини. Разговорът за „откупуването“ е правен в офиса на Божков. Той е записан от телефона на единия от братята. И това се разбира лесно, защото когато братята говорят, се чува ясно, но когато Божков говори, се чува слабо, защото е на определено разстояние от тях. Не всичко се чува на 100%. Но пък имената на Домусчиев и Пеевски се чуват брилянтно.

- Има ли нещо друго, което ти направи впечатление в тези записи?
- Да, братята подхвърлят нещо от рода на:  „Защо трябваше да ни плашиш с убийство?“. Тази реплика е извън контекста на разговора.

- Как си го обясняваш?
- Имам чувството, че сякаш нарочно се подава тази реплика, за да я има в записа. И този момент се вижда в публикуваните от прокуратурата материали. Още като чух  автентичните записи, казах на братя Найденови: „Хора, все пак никъде няма пасаж, свързан със заплаха за убийство. Това тук е някаква интрига“.

- Как реагираха те?
- Казаха ми: Ако трябва ние имаме три дни и три нощи, за да чуеш това, за което говорим“.  Аз обаче им отвърнах: „Много хубаво, но това, което чух дотук, такъв пасаж няма“.  

- Кога за първи път чухте тези разговори?
- През  декември м. г., в деня, в който направих интервюто с Цветомир Найденов.

- Може би по времето, когато, както казва г-н Найденов, е отишъл и в БТВ?
- Не, доста след това. Моят разговор стана два-три дни, след кат Цветомир Найденов за първи път каза пред Веселин Дремджиев, че Божков ги плаши с убийство. Интересното е, че те не искаха, не зная по каква причина,  разговорите да се пуснат пред камера в автентичния им вид.  Аз им предложих, но те отказаха.

- След като чу записа, остана ли с усещане, че Божков се готви да убива? Продължавам и до днес да съм убеден, че Божков не е „на два дена“, за да ги плаши с убийство.  След като Цветомир - Найденов даде интервю пред Дремджиев по негово желание, аз потърсих пиарката на братята. Когато се чух с Цветомир, той ми каза: „Имам запис как той ни плаши“. Викам му: „Добре, дай записа“. Преди интервюто ми пуснаха разговора между баща им Стефан с Васил Божков, там където става дума, че Васил спира публикациите. А след интервюто ми пуснаха разговорите между братята и Божков за откупуването и т. н. Освен това си спомням, че имаше един пасаж, в който те обясняват как 10 млн. са много за тях. А Божков предлага да се намери приемлива цена. Мисля, че  в сега публикуваните разговори такъв пасаж няма.

- За бизнеса на Васил Божков са се написали много критични материали през годините назад. Защо прокуратурата така активно го подгони,  чак след като бе активирана от показанията на братя Найденови?
- Според мен става дума за някаква нечувана и невиждана поръчка, много по-жестока от поръчката за фалита на КТБ. Тя със сигурност идва от място или човек, от когото и Иван Гешев, и Бойко Борисов умират от страх. Фалирането на частния бизнес на Васил Божков, няма нищо общо с правилата и процедурите, които действат в една уж правова и европейска държава като България.  Нещата удивително приличат на поръчка.  

Интервю на Катя Илиева

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.