"С кмета на Перник проведохме и разговори за пилотно въвеждане на антикорупционно образование в детските градини – вероятно чрез песнички, игри и подобни похвати" - заяви председателят на КПКОНПИ. И настана голям смях! Кое е смешното?!

Корупцията не е сред учениците и децата, но я има в училищата и детските градини. Въвеждането на антикорупционно образование в детските градини може да изглежда смешно, след като излиза от устата на бившия прокурор и сега председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, но все пак корупцията се възпитава! Възпитава се в семейството, в детската градина, в класната стая, на улицата, на работното място... Превърната е в смъртоносна болест, приема се за нещо нормално, докато бавно и сигурно ни убива като държава и гражданско общество.
Затова тя трябва да бъде представена като "нещо лошо" и "неправилно" още в ранна детска възраст. Децата да бъдат научени, че трябва  да изкарват прехраната си с честен труд, разчитайки на своите умения, знания, капацитет, интелект, а не по лесния начин, опитвайки се да заобиколят законите и правилата, за да бъдат на всяка цена първи - по ред на опашката пред кабинета, в конкурс по ЗОП, за търг... 
Отделен въпрос е, че КПКОНПИ трябва да се занимава с корупцията по високите етажи на властта, а те не се намират само в сградите на министерствата, народното събрание, а също така в Общините, Агенциите, Общинските съвети, в болниците, в училищата, в детските градини.

България е проядена от корупция. Обвита в ръжда, която разяжда и подкопава основите на държавността, на законите, на правовия ред и обществените отношения. Корупцията се бори с разследвания, арести, обвинителни актове, осъдителни присъди, конфискация на незаконно придобитото и затвор. Не с песнички и танци!

Не, не е смешно. Трагично е да чуеш от шефа на КПКОНПИ как ще бори корупцията! С приоритети, които трябва да занимават главите на чиновниците в образователното министерство.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.